Tuesday, April 26, 2022

Сола скриптура от шести век

 Представям откъси от третото писмо на Лициниан (554-602), епископ на Картахена, Испания, до Винсент, епископ на остров Ибиза (да, същата Ибиза). Писмото е по повод някакви лъжливи послания - чудодейно написани от Христос и спуснати в Рим писма, в които се заръчва на вярващите да спазват определени правила в Господния ден. Лициниан използва Писанията, за да убеди Винсент, че след даването на закона, пророците и новия завет не трябва да бъдат приемани нови откровения.


"И тъй, не подобава на Ваша святост да вярва, че писмата са изпратени от Христос. Онова, което е написано в книгите на пророците, от Него Самия и от Неговите Апостоли, е достатъчно...

 Никога не вярвайте на неща, които не са за четене; защото и да ги имаше, след разгласяването на евангелията вече не са необходими.

Защото според учението на блажения апостол, както е писал наред с другото на Галатяните: Ако някой ви проповядва нещо друго освен онова, което сте приели, да бъде анатема.

Но както благовестието, така и целият закон и пророците до Йоан пророкуват това. Ако в бъдеще се разпространят някакви нови или необичайни неща, ваша Святост ще знае, че трябва да ги захвърли далеч и да ги презира. "

               
    
     Английски превод: Стивън Ван Импе
 (Оригиналният латински текст е взет от Patrologia Latina 72, 689-700)

 

 


No comments:

Post a Comment