Friday, September 3, 2021

Камъкът, който отхвърлиха зидарите




Не сте ли прочели нито това писание: - "Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, От Господа е това. И чудно е в нашите очи"?   -  Марк 12:10-11




С тези думи Божият Син, Единородният, Явеният в плът Бог, Господ Исус Христос, показва, че Неговото идване нямаше за цел да запълни празнината в някоя вече изградена религия. Религиите са като постройки (и имат постройки), които хората като зидари градят и украсяват с много усилия и жертви, но които нямат никаква стойност пред Бога. Само Исус и построеното чрез Светия Божи Дух върху Него (върху думите Му и чрез думите Му) е от значение. "Никой не може да положи друга основа освен положената - Исус Христос." И само Неговите бедни служители, които не са просто зидари, а "майстори-строители" на Бога, знаят да строят върху Него. Той не е добавка към религиите на света, нито може да бъде наложен върху тях. До Него не може да стои нищо, защото ще падне, а върху каквото падне Той, всичкото ще стане на прах. "И тъй, на кого ще Ме уподобите Та да му бъда равен? казва Светият." Другите постройки трябва да паднат, за да се яви сам в двора си Божият градеж. И ще паднат накрай световната история - в "трус голям, какъвто не е бил откак съществуват човеците на земята". Амин. Може би мнозина от техните слепи последователи не биха имали против да вземат нещичко от Него или Него като една фасадна фигура - да го сложат редом до други камъни, да понамажат с Него, да пообагрят с Него, - и се опитват да го правят, но Той не е камъче или боя! Чудно как Го бъркат и как Той е прекалено малък за очите им, а всъщност прекалено голям за градежа им! За тях - чудак, но за нас - чудесен. Той си стои един сам като планина, една канара - основа, без която строенето става безсмислено. "Твърдата Божия основа стои". Неговата Божественост, Върховенство, Единствена жертва, както и Неговите вечни думи и духовността на религията Му нямат аналог и място в уставите и сърцата на непознаващите Бога земляни. "Вие сте от тези, които са долу, Аз съм от онези, които са горе". Да, Той така не пасва на техните земни учения, нито на тяхното лукаво мъдруване, че е напълно несъвместим с тях. "Твоите съдби са твърди високи за очите им."




Чудно как евреите - първите, на които се даде Божието слово, и племето, от които Той дойде по плът - го отхвърлиха? На външен вид човекът Исус не се отличаваше изобщо от всеки друг човек в Палестина, но духът, думите, постъпките Му бяха съвсем различни от техните - различни до степен на чуждост. Както юдаизмът от онези дни, така и "християнствата", т.е. различните деноминации от нашия ден, продължават да отхвърлят Исус и думите Му и да градят и мажат своите собствени замъци - гробници, поставяйки собствена крива праведност и раздавайки собствено изкривено правосъдие. "
полагам камък на препъване, и камък на съблазън", - които се препъват и на словото са противни, за което бяха и положени." Те се препъват и вместо да живеят в Живия, се облягат върху онова, което Той победи - смъртта. Кръстове, кости, ковчези, калимявки - колко кривогледо! На умираща и мъртва плът се уповават за спасение. Навеждат се и падат в яма, където са мислели, че има основа. Чудно. Но е писано: "Този лежи за падане и за възставане на мнозина в Израил, и белег за противоречие". Това е, защото от гордост не лягат върху Него, за да възкръснат с Него. Да, Исус Христос не се дава на мъдрите, силните, хитрите, находчивите, на възвисяващите се и устремяващите се към политическа власт, сила и превъзходство. И, най-вече, Той няма място в гордите, които сами са си основа и които строят стълбичка към небето. "На гордите се противи." Колкото повече се опитват да вложат този камък, Той повече пада на краката им. И колкото повече Му се ядосват и се опитват да Го от-ложат (отхвърлят), толкова повече Той стои на мястото Си и Се строи. Не е ли чудно? Защото Той не се влага, камо ли да се от-лага, а трябва да Се полага, та да стъпим здраво на Него и да ходим по Него, за да бъдем в Него. Едва тогава сме в безопасност. "Но всеки, който ме слуша, ще живее в безопасност, И ще бъде спокоен без да се бои от зло." ....."домът Ми ще се построи в него".

No comments:

Post a Comment