Saturday, June 19, 2021

Удобни и неудобни въпроси - какво да питаме църковните човеци


Удобни и неудобни въпроси

Горещите устни с лукаво сърдце са
Като сребърна глеч намазана на пръстен съсъд.

Притчи 26:23

За този подход мога да бъда обвиняван от благите и кротки християни в конфликтност, но лицемерният характер на съвременното християнство го налага. То е блато, а твърдата основа не се полага на блатиста почва. Всеки Божи служител е длъжен да гради на "здрава основа". И всеки християнин има правото да знае - има ли до себе си брат (колко радостно е това), или неверник? Ние трябва да се мъчим да разберем, поне в началото, когато срещнем "вярващ", дали в него е положена здравата основа, дали той е родено Божие чадо, или просто един църковен човек. Наистина, светът е пълен с хора, които претендират, че са християни - че са библейски християни, но нямат добро свидетелство, за да го докажат, а с плитката си или пък никаква изповед се виждат, че са уловени в мрежите на повърхностната религия. Защото - ако някой още не е разбрал, - повечето църкви не се интересуват от спасението на членовете си....  не познават Господа. За съжаление не си правим труда да зададем неудобните въпроси, които биха извадили скритото наяве и биха разсеяли големите съмнения за сърцата и съдбата на тези хора. По-сериозни и остри въпроси биха ни дали солидни причини да вярваме или да не вярваме дали човекът насреща е СПАСЕН и какъв по-нататъшен курс на действие може да се предприеме.


Да, никога не можем да знаем дали определен човек е вярващ със стопроцентова сигурност, но нулевата сигурност като че ли е признак на безразличие и неблагоразумие от наша страна, както и на липса на любов. Защото този "вярващ" може да е всъщност невярващ, пратен да бъде обърнат накрая от нас. Или пък да бъде лицемер, чието покривало да падне завинаги и лошият да бъде изгонен от лоното на вярата - желателно и добро дело, колкото и да е неприятна конфронтацията.
Не бяха ли изгонени ханаанските жители с жилата на стършели? Нима така не се показа, че не са истинските наследници на онова място? Ако нечия вяра се разклати или някой се обиди от тези въпроси, той не е християнин. И макар Господ Единствен "да изпитва сърца и вътрешности" и "намерението на човек да е дълбоко",  "разумен човек ще го извади", но не с шаблонни въпроси и сребърна лъжичка. Та, по същество. По-долу съм наредил някои ПРИМЕРНИ въпроси, със съвсем различна едни от други степен на бодливост. Първите са шаблонните, които рядко постигат нещо при църковните люде - те имат имунитет и готов отговор към тях и дори могат да ти ги зададат от своя страна. Вторите могат да бъдат щекотливи и язвителни за необърнатия и на някои от тях той може да не даде добър отговор. С тези "бодли" най-малкото ще се приближим до истината - ще се види дали събеседникът ни не се уповава за спасение на нещо друго освен на Разпнатия и Живеещия.  Впрочем, тези не са някакъв завършен списък - могат да се измислят още десетки такива и насърчавам всички към това!

Удобни, Клиширани въпроси:

- Вярваш ли в Исус?
- Вярваш ли в Бога?
- Обичаш ли Бога?
- Имаш ли Светия Дух?
- Какви дарби имаш?

- Молиш ли се?
- Как срещна Бога?
- Роден ли си отново?
- Смирен ли си?
- Знаеш ли къде ще отидеш, когато умреш?
- На небето ли ще отидеш?
- Четеш ли си Библията?
- Колко пъти си чел Библията?
- Християнин ли си?
- Гласуваш ли за партия, която подкрепя морални ценности?
- Ходиш ли на църква?
- Кога реши да си християнин?
- Обичаш ли всички хора?
- Кръстен ли си?

Пронизващите, неудобните, разкриващите въпроси:

- Какво ти е учението?
- Какво е направил Исус за тебе?
- Бил ли си враг на Бога?
- Кога те ужили Божието слово?
- Молиш ли се за враговете си и за невярващите?
- Какво мислиш за греха?
- Добро нещо ли е човекът, или зло?
- Ще се спасят ли добрите хора?
- Мразиш ли греха в себе си и убиваш ли го?
- Какво мислиш за Исус Христос и Неговата смърт?
- Изследваш ли Писанията?
- Какъв беше, преди да се обърнеш към Бога? (няма християни по рождение)
- На кого се уповаваш за спасение и защо?
- Готов ли си да умреш и желаеш ли го?
- Ти ли избра Бога, или Той е избрал тебе?
- Мразиш ли лъжливите религии?
- Страдал ли си за евангелието?
- Мислиш ли за възкресението?
- Мислиш ли за небесното?
- Покръсти ли се, след като повярва?

No comments:

Post a Comment